Innovatie

Al meer dan dertig jaar zijn we ontzettend gedreven om u te voorzien van de beste kwaliteit prei.
Om het iedere dag weer iets beter te doen dan daags ervoor.

Slimmer, schoner en sneller. En dat leidt tot vindingrijke vernieuwingen.
De ene keer helemaal zelf bedacht, de andere keer in samenwerking ontwikkeld.

Watersnijder 

In tegenstelling tot de standaard methode snijden wij onze prei met water. Met 3.500 bar wordt het  blad wordt zeer glad afgesneden, waardoor is er minder kans op smet is.

Daardoor is de prei langer houdbaar in het schap én bij de consument thuis.

installatie

Energie

In het kader van de energietransitie hebben wij eind 2021 het dak van onze nieuwbouw voorzien van zonnepanelen. Hiermee kunnen wij ca. 25% van onze energiebehoefte zelf opwekken.

Door te investeren in energiezuinige machines, LED verlichting en nieuwe energiezuinige technieken verlagen we ons energieverbruik.

Gewasbescherming

Door de inzet van eggen, schoffelen en wekelijkse gewascontroles streven we naar minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zonder dat de kwaliteit van de prei daaronder lijdt. Alleen als het echt niet anders kan, wordt er gericht en plaatselijk bestreden.

schoffelen
koelinstallatie

Restwarmte

We verspillen liefst helemaal niets. Dus de restwarmte van de koelmotoren wordt gebruikt om de vloeren in de werkhal te verwarmen. Zo besparen we energie en verbeteren we het werkcomfort van onze medewerkers.

Van waste naar waarde

Bij het rooien en op lengte snijden van de prei blijft er blad over. Voorheen werd dat verzameld en naar veehouders gebracht als veevoer. Maar met het afnemende aantal veehouders leidt dat tot steeds meer transportbewegingen.

Daarom kijken we verder, wat is er nog meer mogelijk? Zo bekijken we momenteel of het toegevoegde waarde heeft om uit restantblad oliën en eiwitten te persen.

Sorteerlijnen

We hebben inmiddels 8 lijnen waarop de prei wordt geschoond en gesorteerd naar de wens van de klant.

Ons systeem heeft dubbele transportbanden waarop de mensen een constante hoeveelheid prei krijgen, afgestemd op de individuele werksnelheid. We zijn heel tevreden over dit zeer efficiënte systeem.

Sproeien gewas

In droge perioden moet het gewas water krijgen. Standaard wordt dat gedaan met een waterkanon. Daarbij verdampt echter ook veel water dat dus niet kan worden opgenomen door de grond.

Om efficiënter en duurzamer met water om te gaan gebruiken we nu ook een sproeiboom. Daarmee wordt gericht water gegeven tussen de rijen prei in en komt het water precies daar waar het nodig is.

sproeiboom